Lahden julistetriennalen tunnusjulistekilpailu

poster_Triennial_competition

“Julisteko joustamaton ja hidas media? Sillähän voi kertoa hetkessä asioita, joiden oivaltamiseen muilla tavoin tuhlaantuu useampi klikkaus tai sivunkääntö.”

Osallistuin viime syksynä Grafian järjestämään kilpailuun. Kyseessä oli tunnusjuliste 19. kansainväliselle julistenäyttelylle, joka pidetään ensi kesänä perinteisesti Lahdessa. Opiskeluaikoina julisteet olivat intohimoni josta toivoin ammattia. Tein useamman julisteen Teatterikoululle ja voitin Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) kilpailun kotimaisesta matkailujulisteesta, vuosi taisi olla 1993. Palkinto oli peräti 10 000 mk!
Siihen aikaan julisteet olivat vielä arvossaan. Sähköiset viestimet ovat sittemmin ajaneet julistetaiteen sukupuuttoon, mutta nyt niitä on taas alkanut näkyä katukuvassakin. Tosin, niille ei yhäkään ole maksutonta tilaa.

Kilpailujulistuksessa oli tällainen pyyntö: “Voit halutessasi liittää kilpailutyön mukaan kuvauksen siitä, miten julistettasi voisi levittää ja missä. Kuuluuko se pelkästään seinälle vai jonnekin aivan muualle? Voiko juliste löytää uuden tehtävän uudenlaisessa ympäristössä? Kuvauksen tekeminen kilpailutyön lisäksi on vapaaehtoista.” Grafia ja Lahden julistemuseo etsivät Lahden julistetriennalelle 2014 rohkeaa ja raikasta tunnusjulistetta. Laitoin kilpailuun kaksi ehdotusta, mutta voittoa ei tullut. Pitääkö omia selittää? Ei pitäisi. Mutta kerro ihmeessä mitä ajatuksia juliste-ehdotukseni herättävät Sinussa.
Ja täältä voit kurkata julistettani, jolla osallistuin samaan kilpailuun vuonna 1991.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *